Υδροπονία, μια επαναπροσδιοριζόμενη αρχαία λύση.

Τι είναι: η καλλιέργεια φυτών όχι στο έδαφος αλλά με τις ρίζες τους βυθισμένες σε νερό που περιέχει κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία.

Βαβυλώνα

Ο περίφημος βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ (604-562 π.Χ.) που κυβέρνησε την Βαβυλώνα για 43 χρόνια θεωρείται ότι είναι αυτός που έκτισε τους θρυλικούς κρεμαστούς κήπους. Λέγεται ότι οι κήποι χτίστηκαν από τον Ναβουχοδονόσορ για να ευχαριστήσει την σύζυγό του Αμυίτις. Η Αμυίτις ήταν κόρη του βασιλιά της Μηδίας την οποία ο Ναβουχοδονόσορ παντρεύτηκε για να δημιουργήσει συμμαχία μεταξύ των δύο εθνών. Η Αμυίτις προέρχονταν από μια καταπράσινη χώρα με ψηλά βουνά και τραχύ έδαφος. Η ηλιοκαμένη και επίπεδη έκταση της Μεσοποταμίας (σημερινό Ιράκ) της δημιούργησε κατάθλιψη. Ο βασιλιάς για να την ευχαριστήσει αποφάσισε να αναπαραστήσει την πατρίδα της με την οικοδόμηση ενός τεχνητού βουνού με τους κήπους σε πεζούλια και ταράτσες.

Γύρω στο 50 π.Χ ο Διόδωρος ο Σικελός έγραψε ότι αυτοί οι πολυεπίπεδοι κήποι στηρίζονταν σε μια σύνθετη κατασκευή από χοντρούς τούβλινους τοίχους, πέτρινα υποστυλώματα και δοκούς από κορμούς φοινικόδεντρων σε πυκνή διάταξη. Για να στεγανοποιηθούν οι δοκοί, καλύπτονταν με πλέγματα από καλάμια και πίσσα (άφθονη σε μία περιοχή όπου το πετρέλαιο αναβλύζει), καθώς και δύο στρώσεις εφυαλωμένων πλίνθων. Το πότισμα γινόταν με νερό από τον γειτονικό Ευφράτη. Το εκπληκτικό αποτέλεσμα ήταν μια δροσερή, υγρή κι ευωδιαστή όαση, φτιαγμένη για θεούς.

Οι ιστορικοί έχουν εξετάσει την πιθανότητα χρήσης υδροπονίας στους Κρεμαστούς Κήπους. Καθώς σε ένα σύγχρονο υδροπονικό σύστημα, δεν χρησιμοποιείται χώμα, το πρωτότυπο σύστημα ύδρευσης των Κρεμαστών Κήπων, θεωρείται μια πρώιμη μορφή υδροπονίας, συμπέρασμα που ενισχύεται από λεπτομερείς περιγραφές σε πολυάριθμες αρχαίες πηγές.

Αζτέκοι

Οι Αζτέκοι λόγω έλλειψης καλλιεργούμενων εκτάσεων έκαναν ένα είδος υδροπονικής καλλιέργειας ήδη από το 500 π.Χ. στη λίμνη Texcoco στη κοιλάδα του Κεντρικού Mexico.Χρησιμοποιούσαν σχεδίες τις οποίες ονόμαζαν chinampas τις οποίες γέμιζαν με διάφορα υλικά και πάνω καλλιεργούσαν μέχρι και δέντρα. Οι ρίζες των φυτών διείσδυαν στα υποστρώματα και στη συνέχεια μέσω των ανοιγμάτων της σχεδίας αναπτύσσονταν στο νερό της λίμνης με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται πότισμα. Πολλές φορές οι Αζτέκοι ένωναν τις σχεδίες αυτές μεταξύ τους σχηματίζοντας τεχνητά νησιά μήκους 70μ, θέαμα που εντυπωσίασε τους κονκισταδόρες του Κορτέζ. Σε πολλές περιπτώσεις μετέφεραν κατευθείαν τις σχεδίες στις αγορές όπου πουλούσαν τα φρούτα και τα λαχανικά κατευθείαν από τις σχεδίες.

Αίγυπτος

Υπάρχουν αναφορές για την καλλιέργεια των φυτών σε νερό κατευθείαν στην αιγυπτιακή αρχεία που χρονολογείται από την εποχή του Νέου Βασιλείου του Φαραώ Hatshepsut περίπου το 1460 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι εκμεταλλεύονταν την παλίρροια του Νείλου, ώστε να ωφελούνται από τα νερά και τα οργανικά τους στοιχεία, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μεγαλύτερες σοδειές.

Αρχαία Κίνα

Μορφές και εφαρμογές υδροπονίας ήταν επίσης αρκετά διαδομένες, ως μορφή καλλιέργειας, στην Ασία από τα αρχαία χρόνια και ιδιαίτερα στην αρχαία Κίνα.

Σήμερα

Στον σύγχρονο κόσμο η υδροπονία (ξανα)ανακαλύφθηκε τον 18ο αιώνα, όταν παρατηρήθηκε ότι το νερό είναι εκείνο που τρέφει τις ρίζες των φυτών και πως το χώμα συγκρατεί και τρέφει το νερό.

Έκτοτε βγήκε το συμπέρασμα ότι με την καλλιέργεια φυτών σε ένα υγρό μέσο και με την τροφοδότηση αυτού με ωφέλιμα ιχνοστοιχεία, θα λύνονταν πολλά προβλήματα που προκύπτουν από την κλασική καλλιέργεια.

Υδροπονία στο διάστημα

Η NASA έχει φτιάξει πρώτη μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για τη παραγωγή λαχανικών για τους αστροναύτες στις διαστημικές αποστολές.